archives

Imam eist dat minister hoofddoekverbod opheft

België, september 2009

Hoewel er vandaag dankzij politiebewaking een rustige dag was, blijven de onlusten over het hoofddoekverbod op twee scholen in Antwerpen en Hoboken doorgaan. Imam en voorzitter van de moslimraad Nordine Taouil eist nu dat de minister het verbod zal opheffen: 'de minister moet het verbod opheffen. Zo kan het niet verder. Het hoofddoekenverbod is altijd discriminerend geweest en is dat nu nog altijd. Dit neigt naar islamofobie. Een grote groep mensen krijgt minder rechten dan anderen, en dat kan niet'.
Taouil: 'Wij willen de dialoog blijven aangaan, in de eerste plaats met de schooldirecties. Maar als de directies niet luisteren, stappen we naar de minister van Onderwijs. Hij moet het verbod dan maar opheffen'.
Na de afkondiging van het hoofddoekverbod in juni riep Taouil de islamitische ouders al op tot acties .

Gazet van Antwerpen, 8 september 2009

Franse moslims in grote meerderheid tegen boerkaverbod

Frankrijk, september 2009

Van de Franse moslims is 86% gekant tegen een boerkaverbod. Dat blijkt uit een internetpoll van de Franse site oumma.com waar 1,545 mensen aan meededen. Volgens ouma gaat het om een representatieve groep.
Meer dan de helft van de respondenten (59%) ziet het dragen van boerka of nikaab als een voorschrift uit de koran en 77% is het niet eens met de stelling dat vrouwen worden gedongen een hoofddoek te dragen. 54% van de respondenten vindt volledige gezichtsbedekking een teken van religieuze toewijding, 35% vindt het een cultureel gebruik en 9% zegt dat het een politieke daad is.
63% vindt volledige gezichtsbedekking anno 2009 een ‘cultreel bepaalde vorm van vrouwelijke bescheidenheid’, 14% vindt het sektarisch, 9% vindt het achterlijk en 4% onderdrukking van de vrouw. 80% beschouwt de parlementaire commissie voor de boerka als ‘stigmatisering van de islam’, 15% vindt de commissie zinloos en 5% zinvol.

Islam in Europe, 6 september 2009
20 minutes, 3 september 2009

Vluchtelingen uit Egypte naar Israël ontvluchten armoede en racisme

Egypte, september 2009

Regelmatig proberen migranten en asielzoekers de 250 km lange grens tussen Egypte en Israël over te vluchten. Zij ontvluchten de armoede en racisme. Israël heeft Egypte gevraagd om attent te zijn op deze vluchtelingen.
Vorig jaar werden 28 vluchtelingen gedood door Egyptische grenswachten. Dit jaar zijn er acht doodgeschoten. Mensenrechtenorganisaties hebben scherpe kritiek op Egypt geuit.
Onlangs werden bij de grensplaats Rafah vier vluchtelingen afkomstig uit sub-Sahara door Egyptische grenswachten neergeschoten. Twee andere afkomstig uit Ethiopië raakten gewond.

Sidney Morning Herald, 9 september 2009

Hoofddoek toegestaan in rechtszalen Georgia

VS, juli 2009

Het Juridische Hof van de staat Georgia heeft besloten dat voortaan hoofdbedekkingen, zoals de hoofddoek in de rechtszaal zal worden toegestaan. In een persverklaring stelt het hof: ‘gestreefd wordt naar een evenwicht tussen veiligheidseisen en het recht van ieder om zijn of haar geloof in het openbaar uit te dragen. Veiligheidsmensen van dezelfde sekse kunnen iemand onderzoeken in een aparte kamer’.
Directe aanleiding voor het besluit was de weigering van Lisa Valentine om vanwege geloofsredenen haar hoofddoek af te doen in 2008. Rechter Rollins in Douglasville veroordeelde haar daarop tot tien dagen cel. Er volgde een officiële klacht van het Amerikaanse ministerie van justitie. De Anti-Defamation Liga, CAIR (Council on American-Islamic Relations) en de Civil Liberties Union dienden een aanklacht in. Valentine werd in hoger beroep in het gelijk gesteld.
Hoofdbedekking is niet toegestaan behalve als daarvoor religieuze of medische redenen zijn. Voorzitter van het Juridische Hof Carol Hunstein: ‘als het een non was geweest, zou niemand haar hebben gevraagd haar hoofdbedekking af te doen’.

AJC, 24 juli 2009

Mohammed bijna populairste jongensnaam in Engeland

Engeland, september 2009

Wanneer alle spellingen van de naam Mohammed bij elkaar worden genomen, is het de op een na populairste naam in Engeland en Wales. In Londen en de West-Midlands staat Mohammed op nummer een. ‘Mohammed’ is bezig ‘Jack’ als populairste naam te verdringen.
Dit blijkt uit cijfers van het Engelse statistiekbureau Office for National Statistics (ONS). Eerder kreeg de ONS kritiek omdat het de verschillende spelvormen van ‘Mohammed’ als verschillende namen rubriceerde. Daarmee werden Mohammed, Muhammad en Mohammad niet bij elkaar opgeteld en eindigden op de respectievelijk de 16e, 37e en 65e plaats.
Ook in 2007 stond Mohammed op de tweede plaats. In Brussel is de naam Mohammed al vanaf 2001 de meest populaire jongensnaam. In Nederland staat de naam Mohammed in de vier grote steden bovenaan.
Zie ook:
Mohammed meest populaire naam in Oslo
Jongensnamen: Mohammed populairder dan George
Geldelijke beloning voor ouders die hun baby Mohammed noemen

Telegraph, 9 september 2009