archives

Zingen in kerk verboden vanwege moslims in de buurt?

Engeland, oktober 2009

Het Immanuel International Christian Centre in Noord-Londen moet de muziek zacht zetten en zacht zingen na een klacht van een van de buren.
Buurman Baha Uddin zegt dat hij depressief werd van het lawaai. Andere buren zeggen dat er geen sprake is van geluidsoverlast.
Volgens pastor Dunni Odetoyinbo vaardigde de gemeente Waltham Forest het verbod uit om te voorkomen dat de islamitische gemeenschap zich beledigd zou voelen. Dit zou een ambtenaar tegen haar hebben gezegd. De gemeente ontkent dit echter.
De rechter bepaalde dat de kerk nu alleen nog op zondag tussen 11.30 en 11.50 muziek mag spelen. Sinds die tijd is het aantal kerkbezoekers sterk afgenomen.

Daily Mail, 8 oktober 2009

Allochtone oudere vrouwen hebben eigen busje, want ze ‘kunnen niet klokkijken’

Nederland, oktober 2009

Allochtone oudere vrouwen in Gouda worden met een 'eigen' busje naar de dagopvang van en naar zorgcentrum Korte Akkeren vervoerd, omdat een aantal oudere allochtone vrouwen niet kan klokkijken en daardoor hun busje miste.
Moustapha El Baroudi van Zorgberaad Midden-Holland: ‘wij gaan ervan uit dat iedereen kan klokkijken, maar oudere allochtone vrouwen hebben altijd in en om het huis gewerkt en bemoeiden zich niet met zaken als klokkijken. Mevrouw weet dus wel dat ze vandaag wordt opgehaald, maar niet wanneer het halfnegen is. Dus staat ze niet klaar als de chauffeur aanbelt. Maar een vrijwilliger vindt het niet erg om even te wachten’.
Een ander probleem is volgens El Baroudi dat veel vrouwen niet door een man mogen worden opgehaald. 'Het gaat ons niets aan of dat van haarzelf, haar man of het geloof niet mag. Dus daarom sturen we een vrouwelijke chauffeur’.
Het zou vooral gaan om Marokkaanse, Somalische en Iraakse vrouwen.
Ria Caljouw (PvdA) vind het een goede actie. Jan Vermeij (VVD): ‘zo moeilijk is klokkijken niet, mijn kleinzoon van vier kan dat ook’.

Telegraaf, 7 oktober 2009

Sharia in Somalië: handen en voeten afhakken

Somalië, oktober 2009

De militie Al-Shabab heeft met kapmessen handen en voeten afgehakt van drie mannen die door een islamistisch hof schuldig waren bevonden aan beroving. De verdachten hadden geen advocaat. Beroep tegen het vonnis was niet mogelijk. Bij twee mannen werd een hand en een voet afgehakt, bij een derde alleen een voet omdat hij al gehandicapt zou zijn. Zo'n vierhonderd mensen keken bij de voltrekking van het vonnis.
De islamitische rechtbanken werden opgericht om orde te brengen in de chaos die na achttien jaar burgeroorlog in Somalië was. In 2006 vormden de rechtbanken de basis van een islamistische regering die een groot deel van de hoofdstad en het zuiden van het land bestuurde. De islamistische regering werd in 2006 omver geworpen door Ethiopië dat de Somalische regering steunde. Een bloedige opstand was het gevolg. In gebieden die in handen zijn van de islamistische opstandelingen, waaronder een aantal wijken in de hoofdstad Mogadishu, zijn de rechtbanken nog steeds actief.
In 2008 veroordeelden de rechtbanken in Kismayo een 13-jarig slachtoffer van een groepsverkrachting tot de dood door steniging. Afgelopen zomer onthoofden Al-Shabableden vier christelijke hulpverleners.
Meer over Al-Shabab

Trouw, 10 oktober 2009

Vrouwenrechten versus sharia

Saoedi-Arabië / Internationaal, oktober 2009

Van de 57 landen die lid zijn van de Organization of Islamic Conference (OIC), hebben 46 bedenkingen bij de Convention on the Elimination of All Forms of Violence Against Women (CEDAW). Ze tekenden weliswaar het verdrag, maar met de nodige reserves: ze zullen geen enkel artikel van het verdrag in praktijk brengen dat mogelijk tegen de sharia indruist.
Zo verklaart bijvoorbeeld Saoedi-Arabië paragraaf 2 van artikel 9 van het CEDAW verdrag niet van toepassing. In dit artikel staat: 'staten moeten vrouwen gelijke rechten als mannen verzekeren’. In Saoedi-Arabië mogen vrouwen niet rijden. Ook mogen ze niets ondernemen zonder toestemming van mannelijke familieleden.
Bij een Saoedische conferentie in 2004 over de rechten en plichten van vrouwen waren weliswaar evenveel mannen als vrouwen aanwezig, maar die vergaderden in twee verschillende ruimtes.

Hudson New York, 5 oktober 2009