archives

Nucleaire toponderzoeker gearresteerd op verdenking van terrorisme

Frankrijk, oktober 2009

De Franse nucleaire top-fysicus van Algerijnse komaf Adlène Hicheur is gearresteerd in zijn ouderlijke huis ten zuiden van Lyon, op verdenking van banden met Al Qaida in the Islamic Maghreb (AQIM), een overwegend Algerijns militant netwerk dat samenwerkt met Osama bin Laden.
Een Franse magistraat zegt over de arrestatie: ‘in zijn uitwisselingen met AQIM ging het over plannen voor een aanslag in het algemeen, het was nog niet op een operationeel niveau. Wel noemde hij mogelijke aanvalsdoelen, waaronder ook nucleaire doelen in Frankrijk en andere landen die samenwerken met de VS’.
Hicheur was werkzaam op nucleaire instituten in de VS, Engeland. Nu is hij werkzaam op het European Organisation for Nuclear Research (CERN) in Zwitserland. Hij studeerde in Frankrijk en de VS. Hij tekende voor talloze onderzoeken die aandacht krijgen op universiteiten en nucleaire instituten overal ter wereld. Zijn jongere broer Zitouni Hicheur, onderzoeker aan het prestigieuze Collège de France in Parijs, is ook gearresteerd maar inmiddels weer vrijgelaten.
De broers zijn de zoons van hardwerkende Algerijnse ouders. Ze passen precies in het profiel van islamitischeextremisten: van Arabische komaf, geboren in Europa, rond de leeftijd van 27, goed opgeleid en afkomstig uit de lagere middenklasse. De hele wijk was trots op de beide broers, die er als rolvoorbeelden fungeerden.
De Franse geheime dienst houdt Hicheur al 18 maanden in de gaten. Zijn naam kwam naar voren bij een onderzoek naar een netwerk van militanten die in Afghanistan zijn getraind.

Reuters, 11 oktober 2009
Independent, 11 oktober 2009
Edwin Bakker: Jihadi terrorists in Europe, their characteristics and the circumstances in which they joined the jihad: an exploratory study.