archives

Uitgever trekt detectiveboek over eerwraak terug uit angst voor geweld

Duitsland, oktober 2009

Uitgeverij Droste in Dusseldorf heeft besloten om de detective ‘To Those Worthy of Honour’ van auteur Gabriele Brinkmann - schrijvend onder pseudoniem WW Domsky - toch niet uit te geven, omdat er een zin in staat die beledigend voor de koran is.
Uitgever Felix Droste is met de cartoonrellen voor ogen bang voor agressieve protesten. Het boek dat gaat over de eerwraak op een islamitische vrouw, had in september moeten verschijnen. Droste had Brinkman gevraagd haar toon in het boek te matigen, maar Brinkman ging daarmee niet akkoord.
Het ging de uitgever met name om een uitspraak van een van de hoofdpersonen in het boek: ‘houd toch eens op met die koran van je’. Droste vroeg een islamexpert om te kijken of het boek een veiligheidsrisico voor de uitgever zou kunnen betekenen. Deze adviseerde toen om de betreffende zin te veranderen.

Earth Times, 3 oktober 2009
Islam in Europe, 3 oktober 2009

Schadevergoeding voor sikh-agent die weigert tulband tijdens training af te zetten

Engeland, oktober 2009

Sikh-politieagent Gurmeal Singh krijgt schadevergoeding omdat van hem geëist was dat hij zijn tulband afzette tijdens de training. De agenten leerden hoe ze tijdens rellen moesten reageren en de sergeant vroeg Singh: ‘Kun je dat ding niet afzetten... dit is een deel van de job waarvoor je hebt getekend’. Ook ging Singh niet in op het verzoek de tulband over zijn helm te doen. Vervolgens zag hij af van de speciale opleiding.
Een rechtbank van Manchester vindt Singh het slachtoffer van ‘indirecte raciale en religieuze discriminatie’ en kende hem een schadevergoeding van 11.000 euro toe plus een vergoeding voor zijn inkomensverlies. De rechter wil dat de Manchester politie aangepaste uniformen heeft voor sikh-agenten. Sikhs kunnen niet meedoen aan de gewapende politie omdat politiehelmen niet boven op een tulband passen. Er werken 2.000 sikhs bij de Engelse politie.
Vorig jaar kreeg een sikh-leerlinge van de rechtbank gelijk toen ze weigerde haar armband thuis te laten. Net als de tulband voor de mannelijke sikhs is de zilveren armband voor de vrouwen een heilig symbool van hun geloof.

Standaard, 5 oktober 2009

PKN-theologen willen dialoog met islam: ‘we herkennen elkaar in dezelfde god’

Nederland, oktober 2009

Vier vooraanstaande theologen binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) pleiten voor een dialoog tussen christenen en moslims, zonder gemakkelijke consensus waarbij de eigenheid van het christelijk geloof op de tocht staat. Deze nieuwe open brief is een reactie op een verklaring uit 2007 van 138 moslimgeleerden ‘A common word between us and you'.
In de brief staat o.a.: ‘wanneer wij als christenen weigeren om moslims in ons land uit te dagen tot een gesprek over wat voor ons het hart van de bijbelse boodschap is, wie zal het dan doen? In tijden van crisis vallen geloofsverschillen weg. Het benadrukken van verschillen is niet bedoeld om de ander te veroordelen. Integendeel: Wat het verschil uitmaakt, is kostbaar. Als het erop aankomt vallen traditionele verschillen weg en herkennen we elkaar in het belijden van de unieke naam van Israëls God, die in Christus tot ons is gekomen om joden en heidenen, christenen en moslims tot heil te zijn’.
Het is nog niet duidelijk hoe de open brief door de synode zal worden ontvangen.

Reformatorisch Dagblad, 5 oktober 2009