archives

Racisme in het paradijs van de jihad-strijder

Saoedi-Arabië, oktober 2009

De Saoedische geestelijke Muhammad al-Munajid heeft afgelopen juli op TV beloofd dat de 72 maagden die een jihadstrijder in het paradijs krijgt, blank zijn. Uitdrukkelijk zei hij dat ze niet zwart, Indiaans, Arabisch of Iraans zijn.
Munjadi zei dat deze maagden niet menstrueren, niet plassen of poepen en geen kinderen baren. Ook zijn de paradijselijke maagden niet jaloers, wraakzuchtig, boos of gulzig. Ze wachten de hele dag in hun tent tot hun man thuiskomt. Ze slaan hun ogen neer en kijken alleen hun echtgenoot aan.
Eerder maakte al-Munajid naam door een fatwa tegen Micky Mouse.

Network, 5 oktober 2009

Advocaten en antropologen: rechters moeten rekening houden met andere culturen

Nederland, 2009

Twaalf Rotterdamse advocaten stelden vorig jaar dat in rechtszalen en bij de Kinderbescherming te weinig rekening zou worden gehouden met culturele verschillen: ‘met een westerse bril op worden kinderen uit gezinnen met andere culturele achtergronden beoordeeld’.
Advocaat Jaap Bakker refereert hieraan bij zijn verdediging van een Marokkaanse cliënt die werd veroordeeld voor huiselijk geweld en binnenkort wordt uitgezet naar Marokko. Bakker: ‘alle deskundigen die ik inschakelde zeiden: bekijk vooral ook de culturele aspecten van dit traditionele Marokkaanse gezin, de rol van de vader in een Marokkaans gezin anders dan in een Nederlands gezin. Een kind zonder vader levert een groot schaamtegevoel op in de patriarchale Marokkaanse cultuur’.
Cultureel antropologen die Bakker bij de rechtszaak betrok zeggen dat de kans dat deze cliënt zijn vrouw nogmaals mishandelt klein is. Bakker meent dat rechters het ‘eng’ vinden om cultuur bij hun uitspraken te betrekken.
Cultureel antropoloog Ibrahim Yerden van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies is het daarmee eens: ‘ze doen maar wat. En met de arrogantie van ’wij weten het allemaal beter’, slaan ze adviezen van deskundigen in de wind. Het is de witte aanpak, de witte bril. Maar er is geen witte samenleving meer’.
Ook rechts-antropoloog Wibo van Rossum (Universiteit Utrecht) pleit ervoor de culturele achtergrond van verdachten bij de rechtsgang te betrekken.

Trouw, 9 oktober 2009
Website van Jaap Bakker over zijn Marokkaanse cliënt

Obama’s adviseur moslimzaken: westerse visie op sharia veel te simpel

VS / Engeland, oktober 2009

Obama’s adviseuse voor moslimzaken Dalia Mogahed zei in een TV programma dat de westerse visie op sharia overgesimplificeerd is en dat de meeste vrouwen wereldwijd sharia juist associeren met seksegelijkheid.
Ze zei dit in het programma Muslimah Dilemma dat wordt uitgezonden vanuit Londen en gepresenteerd door Hizb ut Tahrir-lid Ibtihal Bsis. Hizb ut Tahrir (HuT)staat voor een wereldwijde invoering van de sharia.
HuT vrouwenwoordvoerster Nazreen Nawaz en Bsis vielen in het programma voortdurend de ’seculiere door mensen gemaakte wetten en de westerse cocktail van vrijheid en liberalisme’ aan. Ze zeiden ook dat vrouwen geen leidende regeringsposities mogen innemen.
Mogahed gaf daarop geen enkel weerwoord, maar zei wel dat moslims geen enkele waardering hebben voor het westerse verval van waarden zoals overspel: ‘de sharia en de islam worden in het westen niet goed begrepen’.
Mogahed is de eerste vrouw met een hoofddoek die voor het Witte Huis werkt. De benoeming in haar huidige functie wordt gezien als een handreiking van Obama naar de islamitische wereld. Ze was directeur moslimonderzoek bij onderzoeksbureau Gallup. Eerder pleitte ze voor sterkere banden met de Moslim Broederschap.
Wendy Wright, president van Concerned Women for America vindt dat Mogahed een veel te onschuldige voorstelling van zaken over sharia geeft: ‘de sharia ziet vrouwen als object, niet als menselijk wezen'.
Zie ook: Adviseur Obama pleit voor banden met Moslim Broederschap

Telegraph, 8 oktober 2009