archives

Gekidnapte Nederlander in Timboektoe in handen van Al-Qaida

Mali, december 2011

De Nederlander, die vorige maand samen met een Zuid-Afrikaan en een Zweed werd ontvoerd in Timboektoe in Mali, is in handen van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (afgekort AQIM) . Eerder die dag waren al twee Franse gijzelaars gemaakt. Een Duitser die weerstand bood, werd doodgeschoten.
AQIM stelt in een verklaring: ‘We zullen onze eisen binnenkort doorgeven aan Frankrijk en Mali’.
Volgens buurland Burkina Faso lopen er onderhandelingen om de vijf gijzelaars vrij te krijgen.
AQIM is actief in het noordwesten en westen van Afrika en werd in 1998 opgericht als de Salafistische Groepering voor Prediking en Strijd. AQIM ontvoerde in februari 2003 32 Europese toeristen. Een van hen stierf, 17 gijzelaars werden in mei 2003 bevrijd. AQIM liet de andere 14 vrij in augustus 2003.
In april 2005 blokkeerden AQIM-strijders een weg in het noorden van Algerije en schoten ze 13 burgers dood.
Bij een hinderlaag in juli 2009 doodde AQIM zeker 11 Algerijnse militairen.
In december 2009 nam AQIM een Italiaan en zijn vrouw in gijzeling in Burkina Faso. Ze werden na 4 maanden vrijgelaten.

Telegraaf, 8 december 2011
BN De Stem, 28 november 2011

Geen celstraf na racistische aanval: ‘Niet gewend om te drinken omdat we moslims zijn’

Engeland, december 2011

Vier Somalische vrouwen vielen in het centrum van Leicester een 22-jarige voorbijgangster aan en trapten haar op het hoofd. Het slachtoffer stond samen met haar vriend op een taxi te wachten, toen de vier vrouwen haar zonder aanleiding aanvielen. Ze trokken haar haren uit en bleven doortrappen toen de vrouw al roerloos op de grond lag. Haar vriend vocht wel terug, maar kon de vrouwen niet tegenhouden. Tijdens de schoppartij schreeuwden de vier vrouwen: ‘Dood de blanke hoer!’.
Het slachtoffer werd bont en blauw geslagen en getrapt en is nog altijd in behandeling vanwege paniekaanvallen en traumatische flashbacks en is arbeidsongeschikt.
Hoewel op dit soort misdrijven een celstraf tot vijf jaar staat, kregen ze slechts een voorwaardelijke straf, omdat zoals de verdediging aanvoerde De Somalische vrouwen stomdronken waren. De redenering daarbij: door hun godsdienst waren ze niet gewend te drinken. De rechter zag dat als verzachtende omstandigheid. De vrouwen werden evenmin veroordeeld voor racisme.

HLN, 7 december 2011. Met filmpje van de aanval.