archives

Salafisten bedreigen Duitse journalisten

Duitsland, april 2012

Journalisten die kritisch hebben geschreven over het gratis uitdelen van 25 miljoen korans door Salafisten, zijn op internet bedreigd.
Journalisten van de kranten Die Welt en Frankfurter Rundschau, worden in een YouTube-filmpje bedreigd. Er wordt gerept over 'zwijnen' en 'apen'.
Er zouden circa 2700 Salafisten in Duitsland wonen, waarvan 500 in de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Volkskrant, 12 april 2012

Imam: vrouwendag is verderfelijke joodse uitvinding

België, april 2012

Een imam van de grote Al Amal-moskee in de Brusselse voorstad Anderlecht heeft zich in een undercoverreportage van de Franstalige TV RTBF negatief uitgelaten over Vrouwendag: 'Een joodse uitvinding, die niet past bij de moslimcultuur en die enkel gevierd wordt door onwetenden en partijpolitici. Het is een feest dat die ondankbaren, die vulgairen gecreëerd hebben en behoort niet tot de moslimcultuur. Vrees God en volg de Soenna, en mijd vernieuwende culturen die niet tot de islam behoren'.
Een week na deze uitspraken vond de officiële opening van de moskee plaats. Op beelden van de opening is te zien dat Brusselse politici en politiemensen de hand van het moskeebestuur schudden. De beelden zorgen in België voor grote opschudding.
Volgens islamoloog Felice Dassatto van de Katholieke Universiteit Leuven hoor je uitspraken als van deze imam ‘in 99 procent van de Brusselse moskeeën’.

De Morgen, 13 april 2012

Sociaal Cultureel Planbureau komt met zorgwekkende cijfers over integratie

Nederland, februari 2012. Let op: dit is een ouder bericht.

Uit het Jaarrapport Integratie 2011 van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 65% van de Marokkaanse jongens tussen zijn 12e en 23e verdachte is geweest van een crimineel delict. Marokkanen en Antillianen zijn ruim 5 keer vaker verdacht van misdrijven dan autochtonen. Antilliaanse vrouwen zijn vaker verdachte dan autochtone mannen.
Niet-westerse allochtonen zijn bijna 3 keer zo vaak werkloos als autochtonen (12,6% t.o.v. 4,5%). 14,4% van de Marokkanen is werkloos. De tweede generatie Turken en Marokkanen is vaker werkloos dan de eerste generatie. Niet-westerse allochtonen zijn 6 keer meer vertegenwoordigd in de bijstand dan autochtonen (12% tegenover 2%) en Marokkanen 7 keer meer.

Sociaal Cultureel Planbureau, februari 2012

Bereidheid tot orgaandonatie hangt samen met religie

Nederland, april 2012

Religie speelt een grote rol bij het al dan niet af willen staan van organen na de dood. 6 op de 10 Nederlanders zonder religieuze overtuiging is bereid organen te doneren na de dood. Bij moslims is dit slechts 27 procent terwijl bij overige religieuze groeperingen het aantal gemiddeld rond de 50 procent ligt. Gereformeerden staan er bijvoorbeeld iets positiever tegenover dan Nederlands hervormden.
Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld geeft ruim de helft van de volwassen Nederlanders aan hun organen af te willen staan na overlijden. Meer mensen, namelijk bijna twee derde, zou graag een orgaan ontvangen als dit nodig is. Een op de 20 wil nooit een orgaan van een ander ontvangen, 10 procent zou nooit een orgaan willen afstaan.

Eindhovens Dagblad, 10 april 2012

Turks ‘cultureel centrum’ wordt waarschijnlijk moskee

Nederland, april 2012

In het nieuw te bouwen Turks Cultureel Centrum (TCC) in Winterswijk zal straks vijf keer per dag worden gebeden. Dat stelt een van de protesterende buurtbewoners, Geert Smid.
De Turkse gemeenschap en de gemeente stellen dat het om een cultureel centrum gaat. Smid maakt zich bezorgd over de toekomstige parkeerdruk en verkeersintensiteit in het kleine buurtje bij het gebouw van het TCC.
Tientallen buurtbewoners protesteerden op 11 april bij een vergadering van de Commissie Ruimte tegen de bouw van het TCC.

Gelderlander, 12 april 2012