archives

Burgemeester kwaad op TV-programma over vrouwen in boerka: ‘pure islamofobie’

België, april 2012

Philippe Moureaux (Parti Socialiste), burgemeester van de Brusselse gemeente Molenbeek is kwaad op journalisten van de RTBF-reportage 'Moeten we de opkomst van de Islam in België vrezen' over de islam in Molenbeek.
Moureaux beschuldigt RTBF van racisme en islamofobie. De RTBF toonde ondermeer beelden van vrouwen in boerka in Molenbeek. Ze interviewden ook burgemeester Moureaux.
Moureaux op Maghreb TV: 'Dat tonen als bewijs dat het islamisme stijgt is pure manipulatie. Het programma toonde uitsluitend negatieve beelden en gaf het woord aan enkele bekende islamofoben. De meerderheid van de mensen van Magrebijnse afkomst in Molenbeek zijn vredelievende moslims. Het is niet omdat het gedrag van sommige mensen ons niet aanstaat dat we een hele bevolkingsgroep moeten beschuldigen. Dat deed Goebbels ook met de Joden'.
Zie ook:
Islamitische wijk in Brussel: Molenbeek 
Halal en ramadan in Molenbeek

Nieuwsblad, 17 april 2012

Taliban vergiftigt schoolmeisjes

Afghanistan, april 2012

Ongeveer 150 Afghaanse schoolmeisjes zijn vergiftigd door het drinken van opzettelijk vervuild water. Volgens regeringsfunctionarissen zitten daar radicale islamisten achter, die tegen onderwijs voor vrouwen zijn.
Sinds het Taliban-regime in 2001 werd verdreven, mogen Afghaanse vrouwen weer naar school. De Taliban verbood onderwijs voor meisjes tussen 1996 en 2001. Vorig jaar zei de Afghaanse overheid nog dat de Taliban hun verzet tegen educatie van vrouwen hadden opgegeven. Toch zijn er nog geregeld aanslagen op meisjes, leraren en hun scholen, vooral in het conservatieve zuiden en oosten van het land.

AD, 17 april 2012

Egyptische christelijke vrouw ontvoerd en gedwongen tot islam bekeerd

Egypte, 2012

De 27-jarige christelijke ‘Laila’ werd in Caïro ontvoerd door extremisten die haar dwongen moslim te worden. Drie tatoeages met een kruisteken op haar hand zijn tijdens haar ontvoering weggesneden. Laila kwam op Facebook in contact met moslimvrouwen die haar uitnodigden voor een feestje. Daar werden heimelijk drugs in haar vruchtensap gedaan waardoor ze bewusteloos raakte.
Toen Laila bijkwam in de Al-Azhar universiteit bleek er een boerka om haar hoofd te zitten. Ze kreeg een nieuwe identiteitskaart, waarop stond dat ze moslim was. Toen Laila protesteerde kreeg ze elektrische schokken en werd er aan haar haren getrokken. Waarschijnlijk werd ze ook verkracht.
Laila werd vastgehouden in een huis met 8 christelijke meisjes, de meesten van 11 à 12 jaar oud. Laila: ‘Sommigen vertelden dat ze seksueel misbruikt waren. Het huis telde vijf etages. Ik hoorde het geschreeuw van meisjes op de andere verdiepingen. Vijf keer per dag moesten we bidden. Het christelijk geloof werd belachelijk gemaakt. Er werden stukken uit de koran voorgelezen die ik moest herhalen’.
Het lukte Laila uiteindelijk om te ontsnappen. Ze deed aangifte bij de politie, maar overweegt om de aangifte in te trekken omdat haar ontvoerders dreigen haar gezin te vermoorden. Laila woont nu met haar gezin op wisselende, geheime locaties.

RefDag, 17 april 2012
Beluister het verhaal van Laila in het EO-radioprogramma 'Dit is de dag', 17 april 2012

Turks Noord-Cyprus lid van Organisation Islamic Conference

Cyprus, april 2012

Waarschijnlijk krijgt de Republiek Noord-Cyprus vertegenwoordiging in de Organisation of Islamic Conference (OIC), een overkoepelende organisatie van 57 islamitische landen. Totnogtoe had Noord-Cyprus alleen een waarnemersstatus bij de OIC.
OIC voorzitter, de Turk Ekmeleddin Ihsanoglu, heeft positief gereageerd op het verzoek tot vertegenwoordiging door Noord-Cyprus. Noord-Cyprus wordt alleen erkend door Turkije. Ihsanoglu roept op tot ‘een beëindiging van de onrechtvaardige isolatie van de Turks Cyprioten’. Hij roept IOC-lidstaten op om relaties met Noord-Cyprus aan te gaan.
De leider van Noord-Cyprus Eroglu wil dat de internationale gemeenschap en de VN Noord-Cyprus erkennen.
Cyprus is sinds de Turkse bezetting van 1974 verdeeld in een Turks noordelijk en een Grieks zuidelijk deel. Rond de 142.000 Grieks-Cyprioten werden verdreven van Noord-Cyprus. Ze hebben geen recht van terugkeer. De 20.000 Grieken die nog in het noorden wonen staan onder sterke druk. Ook verstoort de Turkse bezettingsmacht soms kerkdiensten.

Ahram, 8 april 2012