archives

Kerk door gemeente de huur opgezegd vanwege ´haatzaaiend´ islamkritisch pamflet

Engeland, april 2012

De Reformed Church in de in de Oost-Engelse stad Norwich mag geen gebruik meer maken van een door de gemeente verhuurde zaal . Dat besloot de gemeenteraad vanwege een klacht over een ‘haatzaaiend’ pamflet ‘Why not Islam’ van de hand van voorganger Alan Clifford. Clifford stelt in dit pamflet dat de islam niet vredelievend is en het christendom wel.
 Volgens de gemeente is dat schending van de wet van gelijkheid, die in 2010 is opgesteld. De gemeente verbiedt ook de evangelisatiekraam van de kerk. Volgens de politie is het pamflet juridisch niet strafbaar, daarom zocht de gemeente naar andere sancties.
Een gemeenteraadswoordvoerder zegt dat de gemeente ´de plicht heeft om goede relaties te onderhouden met mensen van verschillende religieuze achtergronden. Een kerk die beledigende pamfletten verspreidt, wordt daarom aangepakt´.

RefDag, 20 april 2012

Pastor in Turkije aangevallen en verwond

Turkije, april 2012

Vier moslimjongens hebben in het Turkse district Bahcelievler een pastor aangevallen en zwaar verwond. Ze dreigden dreigde de 58-jarige Semir Serkek te doden als hij weigerde de islamitische geloofsbelijdenis op te zeggen.
Terwijl Serkek alleen in de kerk bezig was met de voorbereidingen voor het paasfeest klopten de jongens op de deur. Ze wilden binnenkomen ‘om vragen te stellen’. Toen Serkek weigerde de vier binnen te laten, begonnen ze tegen hem te schelden en hem te bedreigen.
De jongens riepen: ‘Dit is een islamitische buurt, wat moet een kerk hier’. Ze  trapten de pastor zo hard tegen zijn borst, dat hij van de trappen bij de ingang van het kerkgebouw viel. Daarop renden de aanvallers lachend weg.

RefDag, 19 april 2012

AIVD: salafistische As-Soennah-moskee in Den Haag wint aan invloed

Nederland, april 2012

De beruchte Haagse As-Soennah-moskee krijgt meer en meer invloed op andere moskeeën in de omgeving, waarschuwt de geheime dienst AIVD in haar jaarverslag: ‘Een belangrijke groep salafisten rond de As-Soennah-moskee oefent op succesvolle wijze invloed uit op enkele moskeeën in de regio. De salafistische ideologie bevat elementen die strijdig zijn met de democratische rechtsorde’.
 De AIVD is ook alert op de extreem islamitische beweging Sharia4Holland, die openlijk streeft naar invoering van de sharia in Nederland. Het AIVD-jaarverslag: ‘De dreiging van Sharia4Holland komt voort uit het polariserende en radicaliserende effect dat uitgaat van het acties en hun dubbelzinnige uitspraken over het gebruik van geweld. Er is een risico dat aanhangers de grens naar geweld oversteken’.
Zie ook: AIVD: jonge Nederlandse moslims op jihad-reis

Telegraaf, 20 april 2012

Steeds meer neef-nicht huwelijken bij Pakistani in Engeland

Engeland, april 2012

Uit het lange termijn onderzoek Born in Bradford onder 14.000 moeders en baby’s uit  Bradford blijkt dat de traditie van neef-nicht huwelijken veel meer verankerd is geraakt in de Pakistaanse-Britse gemeenschap dan een generatie geleden. De helft van de onderzochte moeders en kinderen was van Pakistaanse komaf.
In Bradford worden drie keer zoveel gehandicapte kinderen geboren als het nationale gemiddelde. De meeste Pakistani in Bradford komen van het platteland van Mirpur. Er worden vaak huwelijken gearrangeerd met familieleden uit dit gebied. Een op de vier kinderen uit het onderzoek heeft een ouder die vanwege hun huwelijk naar Engeland zijn gekomen
Wereldwijd zijn er ongeveer een miljard mensen die neef-nocht huwelijken sluiten.
Zie ook:
Hoge gezondheidskosten door stijgend aantal neef-nicht huwelijken in Bradford
‘Klein Pakistan’ in Britse stad Bradford

BBC, 19 april 2012
Islam in Europe, 20 april 2012