archives

Sharia in Atjeh: openbare afranseling voor ‘immoreel gedrag’

India, april 2012

In de Indonesische provincie Atjeh zijn 10 mannen en 1 vrouw in het openbaar afgeranseld, omdat ze zich schuldig hadden gemaakt ‘aan gokken en immoreel gedrag’. In Atjeh geldt de sharia, de strenge islamitische wet.
Van de veroordeelden kregen er 9 vier tot twaalf klappen. De twee anderen - een man en een vrouw - kregen beiden negen slagen te verduren, omdat ze naakt in elkaars gezelschap hadden verkeerd. De afranseling werd bijgewoond door tientallen mensen en had plaats in een veld nabij Langsa, in het oosten van Atjeh.

Trouw, 21 april 2012

Islamitische fundamentalisten steken kerk in Soedan in brand

Soedan, april 2012

Islamitische fundamentalisten onder aanvoering van de extremist Muhammad Abdel-Kareem probeerden dit weekend een Anglicaanse kerk in de hoofdstad Khartoum in brand te steken.
In de kerk bevinden zich ook een verzorgingshuis voor ouderen, een zieknhuis, leslokalen. Er wonen zowel studenten als monikken.
Dezelfde islamitische fundamentalisten driegden al eerder om de kerk in brand te steken en riepen op Zuid-Soedanezen te deporteren.
Zuid-Soedan werd vorig jaar onafhankelijk na een referendum waar een overgrote meerderheid stemde voor onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. In Soedan is de dubbele nationaliteit voor Zuid-Soedanezen die al heel lang in het noorden wonen, sinds kort verboden. Zuid-Soedanezen worden nu als vreemdeling beschouwd.

Sudan Tribune, 22 april 2012
NRC, 22 april 2012

Explosieve groei aantal ontvoeringen van christelijke vrouwen in Egypte; gedwongen bekeringen tot islam

Egypte, april 2012

De Egyptische mensenrechtenorganisatie Euhro waarbinnen moslims en christenen samenwerken, signaleert een sterke groei van het aantal ontvoeringen van christelijke meisjes sinds de omwenteling in 2011. In tien maanden tijd zijn 1500 meisjes ontvoerd. In 80% van de gevallen gaat het om minderjarige meisjes. Tot nog toe zijn er slechts tien teruggekeerd.
Euhro-president Naguib Gobraiel: ‘Ten tijde van Mubarak registreerden wij zo’n 200 gevallen per jaar. Het aantal radicale moslimorganisaties groeit nu. Ze betalen jongeren om de meisjes te ontvoeren en gedwongen tot de islam te bekeren. Deze organisaties krijgen financiële steun uit Saudi-Arabië en Qatar’.
Er worden mensen ingehuurd om het vertrouwen van de meisjes te winnen: knappe jongens of docenten op scholen. Ze krijgen daar goed voor betaald. De ontvoeringen verlopen veelal volgens hetzelfde patroon. Gobraiel: ‘De vrouwen worden eerst ontmaagd en krijgen vervolgens drugs, waardoor ze veel vergeten van wat er is gebeurd. Daarna worden ze gedwongen om moslim te worden’.
Gobraiel stelt dat de autoriteiten niets doen: ‘Er is nog nooit een dader berecht. Ze zijn bang voor de moslimbroeders en de salafisten’.
Lees ook het verhaal van Laila, een van de ontvoerde vrouwen

RefDag, 17 april 2012