archives

Tsjetsjeense president openlijke steun voor eerwraak

Tsjetsjenië, april 2012

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov zegt dat mannen het volste recht hebben vrouwelijke familieleden door eerwraak te vermoorden. In Tsjetsjenië gelden fundamentalistisch islamitische wetten. De laatste 5 jaar kwamen tientallen Tsjetsjeense vrouwen om door eerwraak.
Kadyrov zegt nu dat deze vrouwen ‘ er een losse moraal opnahielden’ en dat mannen het volste rechte hebben hen te doden. ‘Vrouwen zijn het bezit van hun man en hun belangrijkste rol is het baren van kinderen’.
Kadyrov streeft ernaar ‘Tsjetsjenië islamitischer dan de islam te maken’: alcohol is er verboden, mensen zijn verplicht tot het dragen van islamitische kleding. De regering is voor polygame huwelijken.
Lipkhan Bazaeva van Women's Dignity Center: ‘ vrouwen hebben hier geen rechten, ook als haar man haar slaat kan ze niets doen, hoewel hier officieel de Russische wet geldt’. Een vrouwenrechtenactiviste die anoniem wil blijven, durft niet meer op te komen voor vrouwenrechten, nadat vrouwenrechten-activiste Natasha Estemirova werd vermoord.

Washington Times, 29 april 2012