Islamitische diabetespatiënten in ziekenhuis door ramadan

Nederland, augustus 2007


Jaarlijks komen  twee tot drie islamitische diabetespatiënten in het Slotervaartziekenhuis  terecht als gevolg van vasten tijdens de ramadan. Maar veel vaker moeten patiënten tijdens de vastenmaand naar de polikliniek komen omdat hun suikerspiegel is ontregeld. Soms nemen ze tijdens de hele ramadan geen medicijnen of ze sparen hun dagelijkse dosis op en nemen dan alles 's avonds in één keer.
In principe moet aan diabetespatiënten altijd geadviseerd worden niet te vasten. Met name bij type1 diabeten en diabeten met al ontwikkelde complicaties of dreigende complicaties is het van belang om dit advies te handhaven en er niet van af te wijken.Omdat veel moslim-diabeten het advies om niet te vasten in de wind slaan, vertellen diëtisten van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis hen hoe zij verantwoord kunnen vasten. Ook andere ziekenhuizen in de Randstad adviseren moslims met diabetes over de ramadan. In de meeste gevallen moet de medicatie worden aangepast en moeten patienten tijdens de ramadan geregeld ter controle op de polikliniek of het spreekuur komen.
Volgens Eelco Meesters, diabetesspecialist en internist bij het Slotervaart ziekenhuis onderschatten veel allochtonen diabetes omdat zij zich niet ziek voelen. 'Ze zeggen: ik ga er toch niet dood aan. Ze houden er onvoldoende rekening mee dat ze hun gezondheid op de lange termijn schaden door zich niet te houden aan een dieet en door hun medicijnen niet goed in te nemen.’
De medische problemen bij de ramadan beperken zich niet tot diabetespatiënten. Ook bij andere aandoeningen beïnvloeden de hoeveelheid en het tijdstip waarop een medicijn is ingenomen de werking van het middel.
De ramadan duurt  dit jaar van 13 september tot 12 oktober. 

De Pers, 5 augustus 2007
Artikel uit de Volkskrant
Slotervaartziekenhuis "Adviezen voor diabetes tijdens de Ramadan'
Video over medische gevaren van ramadan