Gebedsoproep vanaf omstreden moskee in Keulen

Duitsland, oktober 2007

Voorzitter Sadi Arslan van de DiTiB, opdrachtgever voor de bouw van de omstreden moskee in Keulen, zegt in een interview dat er gebedsoproepen vanaf de minaret zullen gaan klinken. Arslan: ‘De katholieke kerk heeft in het verleden de fout gemaakt om dat soort dingen aan andere religies over te laten. Wij zullen die fout niet maken. Misschien wordt die gebedsoproep zelfs wel gewaardeerd door de bevolking’.
De diensten in de moskee zullen in het Turks plaatsvinden, aldus Arslan, omdat veel Turken onvoldoende Duits spreken. Arslan kreeg ook de vraag voorgelegd wat hij vindt van het voorstel van Günter Wallraff om met Turkije af te spreken dat in de moskee ook de Satansverzen van Salman Rushdie kunnen worden gelezen. Arslan: ‘Dat levert ons niets op. Wij staan voor vrijheid van meningsuiting. Maar als heilige religieuze gevoelens worden gekwetst, is er een grens bereikt’.
De Turkse vereniging DiTiB is met ruim 2300 moskeeën de grootste moskee-organisatie van Duitsland. Eerder lekten geheime plannen uit van DiTiB voor een volledig islamitische wijk rond de Keulse moskee.

Express, 2 oktober 2007