Vrouwenpark in Istanbul

Turkije, oktober 2006

De wijk Baglicar van Istanbul heeft plannen in de maak om een park in te richten dat alleen toegankelijk is voor vrouwen. Baglicar wordt bestuurd door de AKP, de partij van premier Erdogan. In de stad Konya, in het zuidwesten, is eerder al een vrouwenpark aangelegd.
Het plan heeft tot scherpe veroordeling geleid door de oppositiepartij de CHP. Zo zei CHP vertegenwoordiger Bihlun Tamayligil in het parlement: ‘Hoe kun je de principes van de Turkse republiek verzoenen met de scheiding tussen man en vrouw?’ Al langer is er sprake van een scherpe controverse tussen de AKP die probeert een islamitische agenda door te drukken enerzijds en seculiere Turken en organisaties voor vrouwrechten anderzijds. Al eerder kondigde een aantal gemeentes die door de AKP worden bestuurd een alcoholverbod af. Bovendien willen deze gemeentes het hoofddoekenverbod in openbare gebouwen opheffen.
Volgens de burgemeester van Baglicar, Feyzullah Kiyiklik komen vrouwen zelden in parken, omdat ze worden lastiggevallen door mannen: ‘In een vrouwenpark kunnen ze in alle rust picknicken en met hun kinderen spelen.’ Uit een rondvraag onder vrouwen in de religieuze wijk blijkt daar behoeft aan te zijn. ‘Dan kunnen de gehoofddoekte vrouwen eindelijk buiten roken, want dat vind ik toch ordinair als er mannen bij zijn’, zegt een inwoonster.
Kiyiklik is geïrriteerd en weigert verder op de zaak in te gaan:’ We hebben het park nog niet klaar, we moeten er nog over beslissen. Maar als u belangstelling hebt, komt u dan vooral bij de opening, inshallah’.

Gulf Times, 28 oktober 2006