VN conferentie: de islam is niet verantwoordelijk voor terrorisme

Internationaal / Tunesië, november 2007

Deelnemers aan de VN conferentie ‘Terrorism: Dimensions, Threats and Countermeasures’ van 15 –17 november in Tunesië, vinden dat de internationale gemeenschap de verspreiding van ‘islamofobie’ als gevolg van onjuiste informatie en verkeerde waarneming, moet tegengaan.
Ze vinden dat 'islamofobie' de laatste jaren sterk is toegenomen doordat mensen verkeerde ideeën over de islam hebben. Er zijn weliswaar misleide groepen die door extremisme en fanatisme van het rechte pad zijn afgeweken en die hun daden toeschrijven aan de islam. Maar dat is in geen enkel opzicht een rechtvaardiging om hun daden te associëren met het islamitische geloof.
De Tunesische minister Mohamed El Aziz Ben Achour zei in de slottoespraak onder meer: ‘Dergelijke groepen ontstaan doordat regeringen niet in staat zijn om het gezag te bewaren. Geen enkele religie is oorzaak van politiek radicalisme en extremisme. Religieuze doctrine kan het instrument voor radicale actie zijn, maar nooit een oorzaak’.
De conferentie werd georganiseerd door de VN-afdeling voor politieke zaken en de Organization of the Islamic Conference.

Hindustan Times, 20 november 2007