Kapster aangeklaagd in ruzie over hoofddoek

Engeland, januari 2008

Een moslima heeft een eigenaresse van een kapsalon aangeklaagd voor religieuze disciminatie. De eigenaresse weigerde haar aan te nemen omdat ze een hoofddoek draagt. Nadat de zaak in de publiciteit was gekomen en de moslima, naar eigen zeggen, haatmail had ontvangen, heeft ze haar eis tot schadevergoeding verdubbeld.

Bushra Noah, 19 jaar, beweert dat Sarah Desrosiers, de eigenaresse van de salon, zich kwaadwillig en beledigend heeft gedragen door de zaak in de openbaarheid te brengen. Bushra stelt dat dit een media invasie in haar leven heeft veroorzaakt, dat ze lastig wordt gevallen en haatmail ontvangt. Daarom heeft ze haar eis tot schadevergoeding verhoogd van £15,000 naar meer dan £35,000.

Sarah Desrosiers, 32 jaar, benadrukt dat ze Bushra Noah afwees omdat ze de wijze waarop haar werknemers hun haar laten zien, essentieel vind. “De klanten moeten het haar van onze stilisten kunnen zien”. Ze ontkent discriminatie. Ze zou hetzelfde gezegd hebben tegen personen met een baseball petje of cowboy hoed. “Ik ben niet verantwoordelijk voor de mensen die de haatmail verzenden. Ik moest aandacht vragen voor de zaak omdat ik financiële hulp nodig heb om de advocaten te kunnen betalen”. Die hebben haar gewaarschuwd dat ze failliet kan gaan als ze de zaak verliest.

Evening Standard, 22 januari 2008
National Secular Society, 1 februari 2008