Polygamie de facto gelegaliseerd voor moslims

Engeland, februari 2008

Moslims met meerdere vrouwen mogen nu extra bijstand aanvragen. Meer echtgenotes betekent meer bijstand. Hoewel bigamie in Engeland een misdaad is, betekent het besluit van de overheid dat polygamie nu formeel door de staat wordt erkend, mits de huwelijken zijn gesloten in die landen waar de regeling wettelijk is.

De Tories beschuldigen de overheid ervan dat zij bepaalde groepen een voorkeursbehandeling geeft en stellen dat hiermee een precedent wordt geschapen dat leidt tot verdere aanpassingen van de Britse wet. De nieuwe richtlijnen voor inkomenssteun van het ministerie voor Werk en Pensioenen (DWP) stellen: "Bij een geldig polygaam huwelijk krijgen de eiser en één echtgenoot het paartarief. Het bedrag voor elke extra echtgenoot is £33.65."

Als de familie daarvoor kiest kan de bijstand voor de vrouwen direct op de bankrekening van de echtgenoot worden gestort. Volgens de overeenkomst kan een echtgenoot met meerdere vrouwen ook voor extra huisvestingsvoordeel en lagere belasting in aanmerking komen.

Een vergelijkbare discussie speelt ook in Canada. 

Telegraph, 4 februari 2008
Toronto Sun, 8 februari 2008