Kerstdiner in Diamantbuut is halal

Nederland, december 2006

Bewoners uit de Diamantbuurt in Amsterdam zijn furieus op de organisatoren van een kerstdiner waar alleen halal (voor moslims toegestaan voedsel) gegeten mag worden.
Alle buurtbewoners kregen onlangs een uitnodiging van activiteiten- en jongerencentrum Cinetol en het Rode Kruis om zaterdag aan te schuiven voor het diner en zodoende de allochtone en autochtone bewoners dichter bij elkaar te brengen. Een buurtbewoonster: ‘Op zich hartstikke leuk, maar toen ik de brief eens goed doorlas, werd ik woedend.' Het verzoek is aan iedereen om iets lekkers voor het hoofdgerecht mee te nemen. ‘Let op, er wordt halal gegeten!' stond in de uitnodiging. Vooral ouderen voelen zich gekwetst dat op een christelijk feest halal is voorgeschreven.
De organisatie daarover. ‘We hebben het feest georganiseerd om iedereen wat dichter bij elkaar te brengen en hebben daarom besloten halal te eten. Maar als blijkt dat buurtbewoners zich hieraan ergeren, mogen ze wel ander eten meenemen. Maar dat moeten ze dan wel heel duidelijk kenbaar maken’, zegt Meriam Tjin a Lin van de organisatie.
De Diamantbuurt kwam twee jaar geleden negatief in het nieuws, omdat een echtpaar door Marokkaanse jongeren werd weggepest.

Telegraaf, 19 december 2006