Islamitisch extremisme in ‘gematigde’ moskeeën

Engeland, januari 2007

Een undercover reportage van een Chanel 4 programma laat verontrustende ontwikkelingen van islamitisch extremisme zien in een aantal belangrijke gematigde Britse moskeeën en islamitische instellingen, waaronder de UK Islamic Mission (UMIK). De UMIK wordt volgens premier Tony Blair zeer gewaardeerd door de regering vanwege haar interculturele en interreligieuze activiteiten.
Op geheime video-opnames zijn moslim prekers te zien die hun volgelingen oproepen tot de jihad, om meisjes die geen chador dragen te slaan en om een staat in de staat op te richten. De meeste van deze sprekers behoren bij de wahabitische stroming binnen de islam.
Een spreker in de Green Lane moskee in Birmingham zei dat o.a. dat ’Allah vrouwen gebrekkig heeft geschapen’. Het hoofd van een islamitische school in dezelfde stad noemt de democratische samenleving een ‘kuffrocracy’, een verwijzing naar het woord kuffar of ongelovige.
Het Channel 4 programma schetst een alarmerend beeld van als gematigd bekend staande moskeeen, die hun volgelingen oproepen om de Britse wetten te verwerpen en die van de islam te volgen. De leiders van deze moskeeen hebben hun zorg uitgesproken over deze geluiden.
Uitzending: ‘Undercover ‘Mosques' op maandag 15 januari, 20.00 uur, Channel 4

Observer Guardian, 7 januari 2007
Transcript van de uitzending