Adviseur Obama pleit voor banden met Moslim Broederschap

VS, april 2009

Moslima Dalia Mogahed wordt lid van de nieuwe interreligieuze adviesraad voor de regering Obama. De Raad moet de dialoog en wederzijds begrip bevorderen.
Mogahed is de eerste vrouw met een hoofddoek die een positie in het Witte Huis krijgt. Ze zegt over de Interreligieuze Raad: ‘dat deze een beroep doet op de energie en wijsheid van religieuze organisaties en leiders die geloofsgroepen willen inschakelen om problemen op te lossen’. Mogahed beschouwt zichzelf als ‘Obama’s venster op de Amerikaanse islamitische gemeenschap’.
De Egyptisch-Amerikaanse was hoofd van het Gallup Center for Muslim Studies. In die functie omschreef ze in 2008 in het kader van een onderzoek onder moslims wereldwijd, 91 miljoen radicale moslims als ‘gematigd’. Ze doelde daarbij op moslims die Amerika zeggen te haten, sharia willen invoeren, die achter zelfmoordaanslagen staan, tegen gelijke rechten voor vrouwen zijn en die 9/11 ‘niet helemaal goedkeuren’.
Mogahed was tevens lid van het US-Muslim Engagement Project die in 2008 de VS-regering opriep om banden met de Moslim Broederschap aan te knopen.

Al Arabya, 21 april 2009
Weekly Standard, 5 december 2008
Rapport van US-Muslim Engagement Project, 2008 (pdf)