Vrijgelaten Guantanamo gevangenen: 14% opnieuw actief als terrorist

VS, mei 2009

Volgens een nog niet officieel vrijgegeven rapport van het ministerie van defensie het Pentagon, zouden van de totnogtoe 534 vrijgelaten Guantanamo-gevangenen er 74 of wel 14% weer meedoen aan terroristische en militante activiteiten.
Volgens een defensiewerknemer is het Pentagon terughoudend met het uitbrengen van het rapport omdat het ‘politiek radioactief’’ zou zijn voor president Obama.
Volgens FBI directeur Robert Mueller zou overplaatsing van gedetineerden naar Amerikaanse gevangenissen riskant zijn, omdat ‘sommige van hen mogelijk aanslagen in de VS zouden willen plegen’. Obama echter kondigde vandaag aan dat een aantal Guantanamo-gevangenen toch zal worden overgebracht naar Amerikaanse gevangenissen. Hij beschouwt Guantanamo als een obstakel bij het voorkomen van nieuwe terreuraanslagen.
Onder de vrijgelaten gevangenen die weer betrokken zijn bij terroristische activiteiten, bevinden zich o.a. Said Ali al-Shihri die betrokken was bij een bomaanslag met dodelijke slachtoffers op de Amerikaanse ambassade in Jemen, en Abdullah Ghulam Rasoul, een Afghaanse Talibanleider.
Zie ook: Guantánamo vrijlatingen: aantal ex-gedetineerden weer actief in jihad

New York Times, 20 mei 2009
Associated Press, 21 mei 2009