Noorse meisjes onder druk om hoofddoek te dragen

Noorwegen, juni 2009

Een vrijwilligster van Pakistaanse komaf oefent sterke druk uit op leerlinges van de Vahl School in Oslo om een hoofddoek te dragen. Ook meisjes uit de laagste klassen worden geconfronteerd met haar pogingen.
De vrouw vertelt de leerlinges hoe fijn ze zich zullen voelen met een hoofddoek en geeft hen hoofddoeken cadeau. Alle moslim meisjes in de derde klas dragen nu een hoofddoek, aldus een werknemer van de school die anoniem wil blijven.
De vrijwilligster is actief voor Skolefritidsordning (SFO), opvang buiten schooltijden voor de kinderen en werkt ook als klasse-assistente. Ze zette de SFO-leider ertoe aan om een verzoek voor een hoofddoek voor twee niet-moslim meisjes in te dienen. Op de school zijn ook posters met gebeds-oproepen gesignaleerd.
Grete Wahlmann, onderdirectrice van de school: ‘het was gewoon een klein gebaar van de SFO. Deze twee niet moslim-meisjes wilden ook graag zo’n leuke kleurrijke en glitterende hoofddoek en daarom vroeg de SFO hun ouders of het goed was dat hun dochters er eentje zouden krijgen’.
Op de Vahl School is 5% van de leerlingen van Noorse komaf.

Pajamas, 1 juni 2009