Sterke sociale controle in Zweedse wijken met veel moslims

Zweden, juli 2009

Volgens onderzoeker Magnus Ranstorp radicaliseren jongeren in de wijk Rosengård in Malmö steeds sterker. De mensen leven er te dicht op elkaar, er is hoge werkloosheid en veel jongeren zitten in een spagaat tussen twee culturen.
Volgens Nalin Pekgul, voorzitter van de Sociaal Democratische Vrouwenorganisatie, is de situatie in de Stokholmse voorstad Tensta vergelijkbaar. Er vindt sterke sociale controle plaats, vooral ten opzichte van vrouwen en meisje’s. Vaak worden meisjes gedwongen uitgehuwelijkt aan mannen die ze niet kennen. Pekgul zegt dat ze in Koerdistan waar ze oorspronkelijk vandaan komt, kortere rokken kon dragen dan in Tensta.
Een aantal jaren geleden was er veel media-aandacht voor Pekgul, toen ze had gezegd dat ze weg wilde uit Tensta. Haar kinderen vertelden dat ze volgens wijkbewoners geen moslima was, omdat ze geen hoofddoek droeg.
Ranstorp en Pekgul deden hun uitspraken tijdens het Swedish National Defence Collage. Pekgul zei dat het een groot probleem is dat islamitische radicalisering in Zweden wordt ontkend. Pekgul sprak van ‘een groot taboe’.

Stockholm News, 3 juli 2009