Advocaten en antropologen: rechters moeten rekening houden met andere culturen

Nederland, 2009

Twaalf Rotterdamse advocaten stelden vorig jaar dat in rechtszalen en bij de Kinderbescherming te weinig rekening zou worden gehouden met culturele verschillen: ‘met een westerse bril op worden kinderen uit gezinnen met andere culturele achtergronden beoordeeld’.
Advocaat Jaap Bakker refereert hieraan bij zijn verdediging van een Marokkaanse cliënt die werd veroordeeld voor huiselijk geweld en binnenkort wordt uitgezet naar Marokko. Bakker: ‘alle deskundigen die ik inschakelde zeiden: bekijk vooral ook de culturele aspecten van dit traditionele Marokkaanse gezin, de rol van de vader in een Marokkaans gezin anders dan in een Nederlands gezin. Een kind zonder vader levert een groot schaamtegevoel op in de patriarchale Marokkaanse cultuur’.
Cultureel antropologen die Bakker bij de rechtszaak betrok zeggen dat de kans dat deze cliënt zijn vrouw nogmaals mishandelt klein is. Bakker meent dat rechters het ‘eng’ vinden om cultuur bij hun uitspraken te betrekken.
Cultureel antropoloog Ibrahim Yerden van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies is het daarmee eens: ‘ze doen maar wat. En met de arrogantie van ’wij weten het allemaal beter’, slaan ze adviezen van deskundigen in de wind. Het is de witte aanpak, de witte bril. Maar er is geen witte samenleving meer’.
Ook rechts-antropoloog Wibo van Rossum (Universiteit Utrecht) pleit ervoor de culturele achtergrond van verdachten bij de rechtsgang te betrekken.

Trouw, 9 oktober 2009
Website van Jaap Bakker over zijn Marokkaanse cliënt