Duitse kinderen in Berlijn gediscrimineerd en gepest door migrantenkinderen

|

Duitsland, oktober 2010

Twee leraren uit Berlijn vertellen in het tijdschrift van de lerarenvakbond dat ‘Duitse leerlingen moeten spitsroeden lopen omdat ze bedreigd en gepest worden door migrantenkinderen, die meestal hulp van familieleden krijgen’. Ook krijgen de Duitse kinderen de vraag ‘wat ze hier eigenlijk nog te zoeken hebben’.
De Berlijnse straathoekwerker Oliver Luck bevestigt deze trend. Hij vertelt het verhaal van de 14-jarige Dennis, een stille rustige jongen. Hij kwam in de problemen toen steeds meer buitenlandse jongeren in zijn klas kwamen, die hem voor ‘watje’ uitscholden. Er werd met hem gesold en hij moest beschermgeld aan oudere, buitenlandse jongens betalen. In een later stadium overwoog Dennis om zelfmoord te plegen.
De 15-jarige Lena is een zelfbewuste tiener die haar haar rood en zwart verft. Toen ze naar een andere school moest, kwam ze tussen een grote groep meisjes met hoofddoeken terecht en werd uitgescholden voor 'vuurtoren'. Vanaf dat moment begon Lena alcohol en harddrugs te gebruiken.
De 16-jarige Kevin uit Neukölln was de enige Duitse leerling in een klas met overwegend Arabische jongens. Ze scholden Kevin uit en vielen hem met twaalf man aan. Hij werd in elkaar geslagen. Sinds die tijd kleedt Kevin zich net zo als zijn beulen en probeert hen ook op andere fronten na te doen. Hij is nu een boodschappenjongen voor zijn Arabische klasgenoten.
De 15-jarige Domitian werd gepest omdat hij Duits sprak. Hij zat in een klas Arabische en Turkse leerlingen, waar nog slechts een meisje ook Duits was. Ze vroegen Domitian wat hij eigenlijk op die school kwam doen en waarom hij niet net zoals zij praatte. Domitian probeerde niet te reageren op de pesterijen, maar meldde zich steeds vaker ziek. Domitian: ‘zelfs de leraren waren niet in staat me te beschermen’.

Bild, 5 oktober 2010
Bild, 7 oktober 2010. Met filmpje.