Islamitische conferentie wil meer invloed islamitische instellingen bij wetgeving Europa

België, november 2010

Het Instituut voor Marokkaanse en Mediterrane Studies van de Universiteit Antwerpen organiseerde vorige week de conferentie ‘De plaats van de islam in het nieuwe Europa’. In de Arabische wereld was veel belangstelling voor de conferentie o.a. van Al Jazeera. In Europa berichtte er vrijwel geen enkele krant over.
Spreker Mohammed Bensalah noemde de omstreden wetenschapster Sigrid Hunke als een van de weinige onderzoekers die de islamitische bijdrage tot de Europese beschaving erkende. Hunke werkte voor de SS en beweerde dat de islam samen met de Kelten en Germanen de wortels voor de Europese beschaving vormde. Yacob Mahi stelde dat ‘het liberalisme de moordenaar is van de menselijke vrijheid’. Een andere spreker was Youssef Ibrams lid van de European Council for Fatwa and Research (ECFR) die in 2004 weigerde om steniging te veroordelen.
Op het eind van de conferentie werd tegen de zin van liberalere aanwezige moslims, de zg ‘Verklaring van Antwerpen’ vastgesteld waarin hoofddoekenverbod en minarettenverbod worden veroordeeld. Ook wordt ‘islamofobie’ erin veroordeeld. Tevens eist de verklaring dat islamitische instellingen een rol krijgen als ‘betrokken partij en niet louter als raadgever’ bij de totstandkoming van belangrijke beslissingen en wetgeving betreffende de islam in Europa.
Op de conferentie waren ook vertegenwoordigers van de kerk en de boeddhistische gemeenschap en een rabbi aanwezig.
Zie ook: Conferentie tegen 'islamofobie' en voor de oprichting van sharia-rechtbanken in Europa

Express, 8 november 2010