Speelgoedfabrikant haalt ‘beledigend’ varken uit set boerderijdieren

Engeland, november 2010

De Britse speelgoedfabrikant Early Learning Center (ELC) heeft een varkentje uit een assortiment van speelgoed boerderijdieren gehaald, omdat het dier beledigend kan zijn voor islamitische en joodse ouders. ELC ging hier toe over na een klacht van een ouder.
Een moeder ontdekte dat het varkentje ontbrak toen zij de Goosfeather Farm-set voor haar dochter kocht. Zij dacht dat alleen zij het stuk speelgoed niet had gekregen en stuurde een e-mail naar de fabrikant. In een reactie op haar klacht zei ELC dat zij het varkentje uit de boerderijset hebben gehaald om joodse en islamitische ouders niet te beledigen.
Ouders reageren geschokt op het besluit van ELC. Een moslim-moeder zegt op een forum geen problemen te hebben met een varken in een boerderijset. 'Als je niet wil dat je kind speelt met een varkentje, dan gooi je het speeltje gewoon weg'. 
ELC kreeg vooral negatieve reacties uit het buitenland. Een woordvoerder van ELC : 'We erkennen dat een varken een normaal boerderijdier is. We hebben daarom besloten om het dier weer terug in de set te stoppen en deze niet te verkopen in landen waar het mogelijk een probleem kan veroorzaken'.

Elsevier, 16 november 2010
The Sun, 16 november 2010
Happyland Goosefeather Farm