Wiesenthal-centrum: reisadvies voor Joden in Zuid-Zweden

Zweden, december 2010

Het Simon Wiesenthal Center brengt een reisadvies uit aan Joden om voorzichtig te zijn bij bezoeken aan Zuid-Zweden. Het advies is door twee woordvoerders overgebracht aan de Zweedse minister van justitie Beatrice Ask.
Woordvoerder Shimon Samuels van het Wiesenthalcentrum: ‘we brengen dit advies met grote terughoudendheid. Maar we constateren dat leden van de joodse gemeenschap doelwit zijn van antisemitische beledigingen en pesterijen. Er zijn tientallen van dergelijke incidenten gemeld bij de autoriteiten, maar dat heeft niet geleid tot arrestaties of veroordelingen. Een factor die bijdraagt tot ons besluit is de schandelijke opmerking van de burgemeester van Malmö IlmarReepalu, die de schuld bij de joodse gemeenschap neerlegt omdat ze Israel niet veroordelen. Ons advies staat helemaal los van de bomaanslag die vorige week in Stockholm plaatsvond’.
Het Wiesenthalcentrum adviseerde Ask om veiligheidsmaatregelen te nemen voor de bescherming van joden. Het Wiesenthalcentrum bood ook haar expertise aan om autoriteiten en agenten te trainen in haar Tools For Tolerance Law Enforcement training program. In het kader van dit programma werden totnogtoe 10.000 mensen uit Canada, Duitsland en Frankrijk getraind.

Simon Wiesenthal Center, 14 december 2010