Rellen in Stockholm: Arabische en Afrikaanse jongeren bekogelen politie met stenen en brandbommen

Zweden, mei 2013

In de Zweedse hoofdstad Stockholm vonden zondag zeer ernstige straatrellen plaats, als reactie op een incident waarbij een 69-jarige man die de politie met een machete bedreigde, werd doodgeschoten door de politie. De man zou een vrouw in zijn appartement hebben vastgehouden.
Zondagavond trokken gemaskerde jongeren door de wijk. Ze rukten stenen uit de straat die ze door ruiten gooiden. Toen de politie hen wilde bestormen, gooiden ze de stenen naar de politie, die daardoor gedwongen was zich terug te trekken.

Jihad Jane
De relschoppers waren overwegend Arabische en Afrikaanse bewoners die onder schuilnamen zoals Intifadah en Jihad Jane opereerden. De relschoppers staken ca. 150 auto's in brand. Daarnaast werden een parkeergarage en een school in brand gestoken. Daarbij ontstond zo'n zware rookontwikkeling dat 50 buurtbewoners moesten worden geëvacueerd.
Diverse Zweden werden beroofd. Diverse agenten raakten gewond. Bijna alle winkelruiten in de wijk sneuvelden. Zo’n 200 moslims wachtten brandweer en politie op en gooiden zoveel stenen en bommen, dat het de brandweer niet lukte bij de branden te komen. Politie- en brandweerauto’s werden gestolen of zwaar beschadigd. Er werden schoten op bussen gelost en al het busverkeer moest worden stilgelegd. Een agent werd zwaar gewond door stenen, maar er werd geen actie tegen de stenengooiers ondernomen. Veel vluchtelingen in Husby zijn zo bang geworden dat ze willen vertrekken uit Zweden. 

Immigrantenwijken
In Husby is ongeveer 80% van de 11.000 inwoners eerste of tweede generatie immigrant.
Op maandag breidden de rellen zich uit naar andere wijken, zoals Tensta, Kista, Rinkeby en Fittja. In Fittja werden stenen naar de ondergrondse treinen, ambulances, politie en een winkelcentrum gegooid.

Somalische vluchteling wil agenten vermoorden
De Somalische vluchteling Abdulkader zegt hij de politie met brandbommen wil vermoorden en laat vervolgens zien aan anderen hoe dat zou moeten. Hij is vooralsnog niet gearresteerd.
Een voorbijganger spreekt van een oorlogsgebied en een voorbijgangster noemt het een burgeroorlog. Een medewerker van de staatsmedia, een Arabische vluchteling doet openlijk mee met de rellen: ‘We moeten begrijpen waarom dit gebeurt’.

Opniew agenten bekogeld met stenen
De nacht van disndag op woensdag vonden weer ernstige rellen plaats, waarbij moslimjongeren agenten met stenen bekogelden. Er werden weer auto’s en containerparken in brand gestoken. Er werden zes mannen tussen de 15 en 19 jaar gearresteerd.

The Local, 20 mei 2013
The Local, 21 mei 2013
Rep-Am, 21 mei 2013
YouTube, 22 mei 2013. Rioting muslim refugees in Husby Stockholm. About 200 muslims planned the riots, got City funding.
Geen Stijl, 22 mei 2013
Expressen, 22 mei 2013