Afshin Ellian bedreigd door moslim extremist

Nederland, oktober 2013

Professor Afshin Ellian, hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Leiden, wordt bedreigd op Twitter en Facebook door Maiwand al-Afghani, een van de fanatiekste moslimextremisten in Nederland, die rechtstreeks in contact staat met moslimstrijders in jihadgebieden als Syrië en Afghanistan. Eind juni reisde hij ook zelf naar Afghanistan.
Op internet circuleren foto’s waarop hij poseert met geweren en raketwerpers, tussen gewapende Talibanstrijders. Geheime diensten beschouwen Al-Afghani als spil in de Nederlandse jihadistenbeweging.
Al-Afghani - of Shabir Burhani zoals zijn echte naam luidt - is student bestuurskunde aan dezelfde universiteit als Ellian.
Al-Afghani noemt Ellian in één adem met Ayaan Hirsi Ali en Ehsan Jami. Op Facebook en op Twitter, waar hij honderden volgers heeft, schrijft hij over hen: ‘Moge Allah ze bestraffen en laten lijden’.
Al-Afghani wenst ook de Belgische islamcriticus en ex-moslim Peter Velle dood: 'Een andere vijand van islam en moslims, Peter Velle van het Vlaamse Comité van Ex-moslims, heeft kanker gekregen. Allah heeft hem blijkbaar in deze wereld bestraft en als hij niet berouw toont, dan zal Allah hem in het hiernamaals ook bestraffen’. Ellian: ‘Ik merk dat radicalisering in Nederland razendsnel toeneemt. Moslimradicalen zijn geobsedeerd door islamcritici, die ze monddood willen maken. Maiwand is belangrijk binnen die groeiende groep. Hij is bedreigend voor alle opiniemakers’.

Telegraaf, 2 oktober 2013
Elsevier, 2 oktober 2013