Uitgeverijen dringen bij Turkije aan op versoepeling vrijheid van meningsuiting, vragen EU om steviger standpunt

Istanbul, 16 november 2013

Tijdens een bijeenkomst op 15 november, de officiële dag van de "Imprisoned Writer" heeft de Turkse Publishers Association en PEN International de vrijlating geëist van alle intellectuelen, gedetineerd vanwege hun mening. 

Turkije houdt bijna eentiende van alle intellectuelen in de wereld gevangen vanwege hun mening, volgens PEN International, de vereniging van schrijvers, worden er 800 intellectuelen gevangen gehouden, waarvan 73 in Turkije.

De voorzitter van PEN Turkije, Tarık Günersel, zei dat Turkije  een kritische periode doormaakt, eraan herinnerend dat vorig jaar hij en zijn internationale collega's in Ankara een vergadering hadden met President Abdullah Gül en EU Minister Egemen Bağış. Günersel zei echter dat er sindsdien geen vooruitgang is geboekt, ondanks dat Gül toegezegd had het probleem op te lossen. "Na een jaar zijn we diep teleurgesteld, vorig jaar zaten er 60 schrijvers gevangen, vandaag is het aantal opgelopen naar 73", aldus Günersel.  Een aantal gerespecteerde schrijversverenigingen in de wereld hebben Turkije berichten gestuurd, met de oproep een eind te maken aan de druk op vrijheid van meningsuiting. 

Jaarlijks maakt PEN International een lijst bekend met "mogelijke vonnissen" om in de gaten te houden. Dit jaar was een van de namen de Turkse pianovirtuoos, componist en schrijver Fazıl Say, die momenteel in beroep is tegen zijn recente straf voor godslastering. Andere namen zijn Dina Meza (Honduras), Kunchok Tsephel Gopey Tsang (China), Zahra Rahnavard (Iran) en Rwodney Sieh (Liberia).
Voordat de vergadering startte, informeerde Metin Celal,voorzitter van de Turkse Publishing Association, de Hürriyet Daily News dat hij de Europese commissaris Stefan Füle had gevraagd de situatie in Turkije onder de aandacht te brengen.
"Turkije heeft rood licht en als de EU democratie en vrijheid van meningsuiting in Turkije wil verbeteren, dan moeten de  hoofdstukken 23 en 24 worden geopend voor onderhandeling voordat het te laat is. Als deze hoofdstukken niet worden geopend zal de situatie nog verder verergeren", zo zei Celal.

Journalist Nedim Şener, die meer dan een jaar geleden was gearresteerd als onderdeel van de Oda TV-zaak, riep ook de EU op om bij Turkije erop aan te dringen in actie te komen over dit thema. Şener zei: "Het is niet genoeg om Turkije te vragen om democratie. De EU zou meer moeten doen. Heel veel schrijvers en journalisten zitten gevangen. De EU moet ingrijpen in deze situatie."
Sel Publishing House, eigenaar Irfan Sancı - die beschuldigingen het hoofd biedt vanwege de publicatie van een "expliciet" boek van de Franse schrijver en dichter Guillaume Apollinaire - en de gerenommeerde mensenrechten activist en uitgever Ragıp Zarakolu spraken ook tijdens de bijeenkomst. 
Ook Zarakolu en zijn zoon Deniz Zarakolu zullen terecht staan vanwege de Kurdistan Communities Union (KCK) zaak. "We leven in een tijd waar woorden tekort beginnen te schieten", zei Sanci, ook Zarakolu zei dat "de situatie snel aan het verslechteren is". "Hindernissen tegen vrijheid van meningsuiting kennen geen grenzen meer" Journalisten, schrijvers, vertalers worden gevangen gezet. "Veel journalisten zien een levenslange gevangenisstraf tegemoet"

Hürriyet Daily News