Duitse islamcriticus mogelijk ontvoerd in Egypte

| |

Duitsland / Egypte, 25 november 2013

De Duitse islamcriticus Hamed Abdel-Samad is volgens informatie van zijn familie zondag in de Egyptische stad Caïro ontvoerd. De 41-jarige politicoloog, historicus en schrijver is een bekend criticus van de Moslimbroederschap en de politieke islam.

Tijdens een lezing in Caïro betichtte hij de Moslimbroeders van islamitisch fascisme en beweerde dat dit fascisme wortelt in de ontstaansgeschiedenis van de islam. Twee salafistische predikers verklaarden daarna op televisie en Facebook dat Abdel-Samad een afvallige is die gestraft moet worden.

De schrijver had zondag een afspraak in een park in Caïro. Vanwege de doodsbedreigingen had hij een lijfwacht, maar die nam hij niet mee. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Abdel-Samad pleit in zijn boeken voor een moderne invulling van de islam. 'De ondergang van de islamitische wereld' (2010) en 'Oorlog of vrede: de Arabische lente en de toekomst van het Westen' verschenen ook in Nederland. 

Update dinsdag 26 november. De maandag als vermist opgegeven schrijver is terecht. Dat hebben familieleden van Abdel-Samad dinsdag gezegd tegen de Egyptische nieuwssite Youm 7. Aldus een bericht in Trouw.

Nu.nl, 25 november 2013
Elsevier, 25 november 2013
Reformatorisch Dagblad, 25 november 2013
Boeken van Hamed Abdel-Samad
Wikipedia
Memri: transcript fatwa tegen Hamed Abdel-Samad