Antisemitisme in Europa terug van (nooit) weggeweest

| |

Europa, mei 2013

Vandaag koesteren meer dan 100 miljoen Europeanen een satanische kijk op de staat Israël. Zo constateert Manfred Gerstenfeld in zijn in mei verschenen boek 'Demonizing Israel and the Jews'. Zij geloven dat Israël bezig is de Palestijnen uit te roeien, ondanks de grote bevolkingsgroei van de Palestijnen in de afgelopen decennia.
 
Dit wijdverbreide demonische beeld van Israël is een nieuwe variant van de duivelse voorstelling van joden, dat vele middeleeuwers er op na hielden, en van de meer recente opvattingen van de nazi's en hun bondgenoten. Deze demonisering is nog verergerd door de gevolgen van de massale en niet-selectieve immigratie naar West-Europa uit moslimlanden, waar sprake is van een voortdurende en fanatieke ophitsing tegen joden en Israël, door de globalisering en door de intensieve wereldwijde informatie uitwisseling.
 
Het boek bevat 57 interviews met wetenschappers, politici, journalisten, etc. uit uiteenlopende landen als Turkije, Noorwegen en Tsjechië en laat zien hoe uitgebreid en intens het haatzaaien is. In zijn openings-essay plaatst Gerstenfeld de feiten en standpunten die in het boek aan de orde komen in hun context.

jewish tribune
new english review, interview met Gerstenfeld, september 2013
dagelijkse standaard, artikelen Gerstenfeld
Friedrich Ebert stiftung, Intolerance, Prejudice and Discrimination - A European Report, 2011