Eredoctoraat Hirsi Ali gaat niet door na protest moslimorganisatie

VS, april 2014

De Amerikaanse Brandeis University komt terug op het besluit om een eredoctoraat te verlenen aan Ayaan Hirsi Ali. De Council on American-Islamic Relations (CAIR) riep haar achterban op om via email en social media tegen het eredoctoraat van Hirsi Ali te protesteren. CAIR stuurde ook een brief aan de rector van Brandeis, Frederick Lawrence, waarin er op wordt gewezen dat Hirsi Ali een ‘notoire islamofoob’ zou zijn.
CAIR-woordvoerder Ibrahim Hooper: ‘ze is een van de ergste islamhaters in Amerika en ook wereldwijd. Ik denk dat Brandeis geen kwade bedoelingen heeft gehad, maar dat ze een beetje in de maling zijn genomen’.
In een verklaring stelt Brandeis: ‘we betreuren het voor alle betrokkenen dat we ons niet bewust zijn geweest van mw. Hirsi Ali’s staat van dienst met betrekking tot anti-islam opmerkingen, hoewel die overal gepubliceerd zijn. We kunnen er niet omheen dat haar opmerkingen in het verleden niet overeenkomen met de kernwaarden van Brandeis University’. Hirsi Ali is nog wel welkom als gastspreker op de universiteit.
Eerder probeerde CAIR de Tea Party er van te weerhouden islamcritica Pamela Geller uit te nodigen. Ook oefende CAIR druk uit op radiostation KSFO 560 om twee islamkritische presentatoren te ontslaan. De American Library Association trok haar uitnodiging aan Robert Spencer als spreker in na druk van CAIR. In 2009 kwam Free Speech Summit onder het CAIR-vuur te liggen vanwege een uitnodiging aan Geert Wilders.

New York Times, 8 april 2014