Marokkaanse zanger reist niet via Israël ‘om paspoort niet te vervuilen’

Marokko, augustus 2015

De Marokkaanse zanger Abdelhafid Douzi doet niet mee aan een Palestijns muziekfestival in Ramallah, omdat hij via Israël zou moeten reizen. In een interview zei hij dat hij ‘hij geen stempel van de zionistische schurkenstaat in zijn paspoort wilde. Bovendien geeft hij hiermee aan geen enkele normalisatie met Israël te accepteren’.
Eerder dit jaar werd zijn deelname aan het festival aan de organisatie bevestigd, mits hij niet via Israël hoefde te reizen. Afgesproken werd dat hij via Brussel naar de Jordaanse hoofdstad Amman zou reizen en vandaar naar Ramallah. Vlak voor het festival wijzigde Douzi echter zijn plannen en vroeg de organisatie om vanuit Casablanca naar Jordanië te vliegen. het ticket via Brussel lag echter al klaar. De festival organisatie heeft nog met Israël gesproken over de mogelijkheid om geen stempel in zijn paspoort te krijgen.

                                                      Douzi
'Muziek en zang is sowieso haram...'
De reacties in het Marokkaanse lifestyleblad Yasmina onder het artikel luiden ondermeer ‘Trots op Douzi, gebouwd op palestijns gebied over het opsluiten van kids die steentjes gooien nog niet gesproken’ en ‘Muziek en zang is sowieso haram....’’ en ‘Jammer hij had die stempel moeten pakken en dan dat velletje gebruiken als mikpunt in de wc-pot...’

Yasmina, 17 augustus 2015