Eritrese ‘vluchtelingen’ op vakantie naar Eritrea

Zwitserland/Nederland, januari 2017

              Eritreeërs in Europa
Duizenden Eritrese asielzoekers in Zwitserland gingen tussen 2010 en 2014 op vakantie naar Eritrea. Er wonen zo’n 20.000 mensen uit Eritrea in Zwitserland, waarmee het de grootste Eritrese gemeenschap van Europa is. Het aantal Eritrese migranten naar Zwitserland nam de afgelopen jaren weer sterk toe. Vier op de vijf Eritreeërs in Zwitserland heeft een of meerdere uitkeringen.

Plotseling hebben ze hun paspoort weer
Opvallend is dat de meeste Eritreeërs op vakantie gaan met hun originele identiteitsbewijzen, hoewel de meerderheid van deze immigranten in de asielprocedure beweerde hun paspoort kwijt te zijn.

Eritrese ambassade organiseert de reizen
De Eritrese ambassade in Zwitserland int waarschijnlijk niet alleen belasting van Eritreeërs voor hun thuisland, maar organiseert mogelijk ook hun vakanties naar Eritrea. Eritrese migranten vormen een welkome deviezenbron voor hun thuisland.

Zelfde probleem in Nederland
Ook in Nederland zijn er zogenaamde ‘terugreizigers’ uit Eritrea. Eerder dit jaar bleek dat een groep ‘gevluchte’ Eritreeërs op vakantie ging naar hun thuisland. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff is het ook gebeurd bij mensen uit Irak, Iran en Soedan. Precieze aantallen heeft het kabinet niet.

Elsevier, 26 januari 2017
Epoch Times, 25 januari 2017