Parijs al week lang toneel van hevig geweld door migrantenjongeren

Frankrijk, februari 2017

                   Banlieus branden door moslimrellen
Al meer dan een week worden diverse Franse buitenwijken geteisterd door enorme rellen. De demonstranten, vooral jonge migranten, gooien overal ramen in. Op video’s is te zien dat gemaskerde mannen auto’s en in een geval zelfs een invalidenwagen in brand steken. De politie wordt belaagd met molotovcocktails en jeu-de-boule ballen. 

Bewoners banlieus aangeraden in huis te blijven
De relschoppers gebruiken knuppels, gooien met grote stenen en vuurwerk. Begin februari bezetten de demonstranten een winkelcentrum. Bewoners van vijf banlieus in oost-Parijs wordt op dit moment aangeraden hun huis niet meer uit te gaan.
De rellen zuden een reactie vormen op een mogelijke anale aanranding door politieagenten van een moslim die alleen Théo wordt genoemd. De politie zou racistisch zijn en vooral buitenlandse jongeren in arme buitenwijken aanpakken. Franse media zenden video’s uit van jongeren die politieagenten aanvallen, auto’s vernielen en winkels plunderen. In Parijs zijn overal politieagenten ingezet, maar in bepaalde banlieues kunnen zij niets doen.

Toeristen mishandeld en beroofd
De protesten lijken na een week steeds meer uit de hand te lopen. Ook de pers wordt aangevallen: zo werd een auto van de Franse zender RTL in brand gestoken. Een bus met Zuid-Koreaanse toeristen werd overvallen en reljongeren trachtten de bus in brand te steken, ze bedreigden de toeristen met afgebroken glazen flessen en beroofden hen.

‘Al die miljarden voor banlieus hebben niets geholpen'
Volgens onderzoeker Tarik Yildiz is er sprake van een autoriteitscrisis. ‘Er is alleen respect voor wat sterk is, wat zwak is kan rekenen op minachting. Jongeren in deze buurten wordt thuis vaak geen discipline bijgebracht. Vaders zijn of aan het werk of helemaal afwezig zodat de moeders er alleen voor staan.’ Volgens Yildiz kunnen alleen gewapende wijkagenten die hard ingrijpen een einde maken aan de chaos in de banlieues.
De krant Figaro in een commentaar: ‘Sinds 40 jaar is het aantal wetteloze wijken toegenomen. Er zijn miljarden in gestoken, zonder dat dat maar iets heeft veranderd. In tegendeel: dit geld wordt gebruikt om de sociale vrede te kopen. Zelfs de rellen van november 2005 door heel Frankrijk, hebben niet tot nieuwe inzichten geleid. Nadat het vuur was gedoofd, brachten de drugsbaronnen en herrieschoppers hun grondgebied weer onder controle’.

Epoch Times, 14 februari 2017
Express, 14 februari 2017
Elsevier, 15 februari 2017
Trouw, 15 februari 2017
YouTube 'Riots in Paris', 10 februari 2017
YouTube, 'Chaos in Pariser Vorort: Protestler verwandeln Straßen nach Vergewaltigungsvorwurf in Schlachtfeld', 13 februari 2017