Toneelstuk op basis nagelaten werk Charb van Charlie Hebdo gecancelled uit angst

Frankrijk, maart 2017

               Charlie Hebdo hoofdredacteur Charb
De Universiteit van Lille 2 heeft de opvoering van een stuk van de vermoordde hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Charb, afgelast. Volgens directeur Vandendriessche van Lille 2 uit angst voor excessen in een ‘klimaat van spanning’. De opvoering van de toneelbewerking van ‘Lettre aux escrocs de l'islamophobie’ of: 'Brief aan de oplichters van de islamofobie’ zou worden gevolgd door een discussie met Marina Bret van Charlie Hebdo. Vandendriessche vindt wel dat hij zich in zekere mate schuldig maakt aan medeplichtigheid, maar hoopt dat het stuk eventueel later kan worden opgevoerd.
De tekst Lettre aux escrocs de l'islamophobie werd drie maanden na de moord op Charb gepubliceerd en wordt gezien als zijn testament.
Ook het Regionaal Milieu Huis en Solidariteit (MRES) in Lille die het toneelstuk begin mei zou laten opvoeren heeft besloten het stuk te annuleren.  Secretaris Gérard Minet van de Liga voor de Rechten van de Mens: ‘De activisten van de Liga voor de Rechten van de Mens vreesden het anti-islam standpunt van Philippe Val’. Val is de voormalig directeur van Charlie Hebdo, die zeer kritisch is over de islam. Minet: ‘dergelijke standpunten komen niet overeen met ons idee van secularisme’.

Le Figaro, 27 maart 2017