Manchester jihadist financierde aanslag met studiebeurs

Engeland, mei 2017

                 Salman Abedi
Manchester jihadist Salman Abedi ontving duizenden ponden studiefinanciering in de aanloop naar de aanslag. Hij betaalde voor frequente uitstapjes naar Libië, waar hij vermoedelijk leerde om bommen te maken in een jihadistische trainingskamp.
In Engeland bestaat groeiend onrust over het gemak waarmee jihadisten het Engelse welzijns- en studentenleningstelsel kunnen manipuleren om geld los te krijgen.

Abedi  huurde drie appartementen
Jihadisten kunnen zich inschrijven op universitaire cursussen, zonder dat ze die daadwerkelijk volgen. Ze krijgen dan een studie-lening. Abedi kreeg ten minste 7000 pond van de officiele studiefinanciering, toen hij in 2015 begon met een studie aan de universiteit van Salford. Ook toen hij al was gestopt met zijn studie, kreeg hij waarschijnlijk voor de tweede keer 7000 pond. Abedi had genoeg geld om drie appartementen te huren in de aanloop naar zijn aanslag.

Je hoeft je alleen maar in te schrijven bij een universiteit
Detective David Videcette van de Metropolitaans politie die de aanslagen van 7/7 2005 onderzocht: ‘Studiefinanciering is een heel makkelijke manier voor een terrorist om zijn activiteiten te betalen. Je hoeft je alleen maar bij de universiteit aan te melden en dan kun je je gang gaan’.
In 2016 werden twee mannen veroordeeld die de duizenden ponden die ze verdienden met frauduleuze huisvesting doorsluisden naar het netwerk rond de aanslagen in Parijs en Brussel.

Telegraph, 27 mei 2017