Asielzoekers in Libië als slaaf verkocht

Libië, november 2017

                           Slaaf in Libie
Asielzoekers die via Libië proberen naar Europa te komen, worden op slavenmarkten verkocht. De prijzen per ‘slaaf’ variëren van 400 tot 650 dollar. Op een mobieltje is te zien hoe een Nigeriaanse jonge man wordt verkocht. De hele groep mannen wordt verkocht als ‘grote, sterke jongens voor boerenwerk’.
CNN maakte afgelopen maand een reportage met verborgen camera’s in de buurt van Tripoli. In een paar minuten werden er 12 mannen verkocht op een veiling door mensensmokkelaars. Dit soort veilingen vinden op straat plaats in Libische steden, terwijl mensen er naar hun werk gaan en kinderen op straat spelen.

‘Slaven’ mishandeld
Naser Hazam van de Anti-Illegal Immigration Agency in Tripoli: ‘Het enige wat nog ontbreekt zijn boeien om hun armen en enkels’.
Een van de ‘slaven’ is de Nigeriaanse 'Victory' die op een slavenmarkt werd verhandeld. Hij verkocht alles in Nigeria, maar kwam niet verder dan Libië. Daar werd hij onder mensonterende omstandigheden opgesloten en mishandeld. Victory: ‘ je kunt hier zien dat de meeste mensen mishandeld zijn. Veel mannen overleven het niet’.

CNN, 14 november 2017. Met interview met 'Victory'
Newsweek, 14 november 2017