Fundamentalistische koranscholen populair

Nederland, mei 2006

Een groeiende groep jonge Nederlandse moslims volgt opleidingen op fundamentalistische koranscholen en orthodoxe universiteiten in Pakistan, Saoedi-Arabië en andere moslimlanden. De inlichtingendienst AIVD vreest dat deze jongeren geradicaliseerd terugkeren naar Nederland.
Een paar jaar geleden trok een enkeling de grens over voor deze islamstudies, maar inmiddels studeren tientallen jonge moslims in het Midden-Oosten en Azië. Dit blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad in moslimkringen in binnen- en buitenland.
Saoedi-Arabië en Syrië betalen de opleiding van Nederlandse studenten, bevestigen hun ambassadeurs. In Mekka en Medina studeren zeker elf Nederlandse jongeren. Syrië betaalde vorig jaar de scholing van twee Nederlanders in Damascus. De AIVD bevestigt deze trend.
Saoedi-Arabië, Pakistan, Jemen, Syrië, Maleisië en Jordanië zijn in trek. In Pakistan is de Mudjaddidiyya el-Na’imiyya- universiteit in Karachi populair onder Nederlandse jongeren van Surinaamse afkomst. In zeker zes gevallen keerden studenten terug naar Nederland, waar ze als imam hun in Pakistan verworven gedachtegoed verspreidden in moskeeën in Almere, Den Haag, Zwolle, Eindhoven en Amsterdam

AD, 19 mei 2006