Kinderdagverblijf in handen van extremistische moslims

Denemarken, juni 2007

Kinderdagverblijf Salam in Kopenhagen is overgenomen door de fundamentalistische bewegign Hizb ut-Tahrir(HuT), die streeft naar een wereldwijd kalifaat.
Salam heeft een lange wachtlijst, omdat moslims uit heel Kopenhagen hun kinderen ernaartoe sturen. Veel ouders zijn Deense bekeerden.
Salam wordt gesubsidieerd door de gemeente, maar het bestuur fungeert als werkgever die personeel kan aannemen en ontslaan en het kinderdagverblijf naar eigen inzicht runt.
De kinderen mogen zich geen kaboutermutsen dragen bij een uitje tijdens de Deense Halloween, mogen geen mensen of dieren tekenen, noch mogen ze zingen of dansen dan wel op warme dagen naar stranden of parken gaan, omdat ze daar naakte mensen kunnen zien.
Een lid van het bestuur, Abdul Hamid Henrik Lund, geeft toe dat hij banden heeft met Hizb ut-Tahrir. Hij wil niet dat kinderen rondhangen en zich als ‘apen’ gedragen. Ze moeten ook weten wat halal en haram is.
Verkiezingen voor het bestuur brachten HuT aanhangers aan de macht. Een pedagogische adviseur had de indruk dat oude bestuursleden onder grote druk stonden om zich terug te trekken.
De situatie rond Salam is zeer ernstig, zegt een woordvoerder van de dienst onderwijs.

Berlingske, 16 juni 2007
Wikipedia
RK Nieuwsnet, 19 juni 2007