‘Imam is geen loodgieter’

Nederland, juni 2007

Imam Laimaz El-Majjaoui van de Touba moskee in Vlissingen stapt naar het Hof van Europa om erkenning te krijgen: hij mocht geruime tijd niet werken, omdat Nederland het niet nodig vond een imam uit het buitenland - in dit geval Marokko - te halen. Bovendien zou El-Majjaoui niet genoeg salaris krijgen.
Volgens advocaat Heijstek is de werkvergunning ten onrechte geweigerd: ‘In België, Engeland en Italië heb je als imam naast een verblijfsvergunning geen werkvergunning nodig. Dat Nederland dat wel eist, is achterhaald en disproportioneel’.
De advocaat pleit voor een uitdrukkelijke uitzondering voor werkvergunningen op religieuze basis: ‘Hier wordt het recht op vrijheid op godsdienstuitoefening van El-Majjaoui geschonden. Weliswaar won hij de procedure tegen zijn uitzetting en mocht hij terugkomen, maar je kunt een imam niet op dezelfde manier behandelen als een loodgieter’.
Heijstek is positief over de zaak: ‘Ter compensatie van juridische kosten en psychische schade hebben we een schadeclaim ingediend’.

PZC, 18 juni 2007