Rijexamen met boerka mag

Nederland, juli 2007

De scheiding tussen mannen en vrouwen neemt steeds verder toe. Veel moslima’s willen liever geen mannelijke arts.  Zwemmen willen ze op speciale uren zonder mannen erbij en ze gaan naar een kapsalon alleen voor vrouwen of laten een islamitische kapster aan huis komen. Er zijn sportscholen en fitnesscentra speciaal voor moslima's. In Utrecht en Rotterdam zijn er nu ook speciale rijscholen voor moslimvrouwen waar alleen vrouwelijke instructeurs werken en alleen vrouwen op les kunnen.  
Moslima's willen vaak geen rijles krijgen van een man. Van de islam mogen ze niet met een onbekende man alleen in een ruimte zijn. Maar een vrouwelijke instructeur alleen lost dat probleem niet op, omdat de vrouwen  ook niet opgehaald of weggebracht willen worden door mannelijke leerlingen en veel reguliere rijscholen hun roosters hier niet op kunnen aanpassen. De moslima-rijscholen springen in dit gat in de markt.
Bij het afrijden bij het CBR kan het gebeuren dat de vrouwen een mannelijke examinator krijgen toegewezen, maar als de .moslima's het op tijd aangeven, valt er vaak wel een mouw aan te passen. Als dat niet lukt, dan lossen de islamitische vrouwen het probleem op door hun rij-instructrice, hun vader, oom of broer  mee te nemen.
Tijdens het autorijden mogen de vrouwen een hoofddoek, nikaab of boerka dragen.  Ook tijdens het rijexamen mag dat, hoewel het wel nadelig voor de kandidate kan zijn,  omdat de examinator dan kan misschien niet goed kan  zien of de vrouw wel goed in de spiegels kijkt en of ze genoeg oogcontact maakt met medeweggebruikers. Moslima's moeten zich voor het rijexamen wel identificeren:  in een speciale ruimte zonder mannen moeten ze dan de gezichtssluier even af doen.

NRC, 27 juli 2007
NRC, 14 maart 2006 (Abonneesite)
Moslima.nl